Haber 2023

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Teknoloji
  4. »
  5. Şarj aleti yangınlarını önlemede orijinal şarj cihazı uyarısı…

Şarj aleti yangınlarını önlemede orijinal şarj cihazı uyarısı…

admin admin -
16 0

Şarj aleti yangınlarını önlemede özgün şarj aygıtı uyarısı…

Yüksek ortam sıcaklığı ve gevşek irtibat yangını tetikliyor…

Uzmanlar, prize takılı şarj aletlerinin yanma ve yangına sebebiyet vermesinde orjinal şarj aygıtı tercih edilmemesinin tesirli olduğunu belirtiyor. Şarj aygıtı yangınlarında yüksek ortam sıcaklığı ve gevşek ilişkilerin da tetikleyici olduğunu söz eden uzmanlar, çok ısınma varsa aygıtların kullanım dışı bırakılması gerektiğinin altını çiziyor. Yüksek tansiyon oluşumları da yeniden yangının çıkma nedenleri ortasında bulunuyor…

Üsküdar Üniversitesi İş Sıhhati ve Güvenliği Kısım Lideri Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan ve Öğretim Vazifelisi Abdurrahman İnce, prizde bırakılan şarj aletleri üzere aygıtların nasıl yangın tehlikesi oluşturabildiğini kıymetlendirdi.

İSG Uzmanı Dr. Rüştü Uçan, olağanda güç çekilmezken, telefon şarj aletine takılı değilken prize takılı olan şarj aletinin yanmaması ve yangın çıkarmaması gerektiğini belirterek, şöyle devam etti:

Aşırı ısınma varsa kullanım dışı bırakılmalı! 

“Telefon şarjdan çıkarılana kadar aygıt çok ısınmışsa, böylelikle piroforik (kolay tutuşan madde) hale gelmişse telefon şarjdan çıkarıldıktan sonra yanmaya başlayabilir. Telefon şarja takılı iken bu olayın meydana gelmesi daha olası. Bunun önlenmesi için öncelikle orjinal şarj aygıtı kullanılmalı. Olağanda şarj olurken telefon da şarj aygıtı da bir ölçü ısınır. Şarj tamamlandıktan sonra her ikisi de soğur. Şarj aletinde çok ısınma olup olmadığı denetim edilmeli, çok ısınma varsa kullanım dışı bırakılmalı.”

Lityum pillerin çok ısınmalarının önüne geçilmeli

Elektronik aletlerde yangına sebep olma tehlikesi açısından ikinci dikkat edilecek mevzunun lityum piller olduğuna dikkati çeken Dr. Uçan, “Artık tüm akıllı telefonlarda, tabletlerde, dizüstü bilgisayarlarda lityum pil kullanılıyor. Bunların da çok ısınmalarının önüne geçilmeli.” dedi.

Yüksek ortam sıcaklığı körükleyebiliyor…

Ortamın yüksek sıcaklığının çok ısınmayı körükleyebildiğini lisana getiren Dr. Rüştü Uçan, şunları kaydetti:

İlginizi Çekebilir;  PUBG 25.2 Yaması, Yepyeni Özelliklerle Yayında: Dragunov DMR, AUG Ayarlamaları ve Chroma Geliştirilebilir Silah Kozmetikleri Şimdi Sizlere

“Prize takılı bırakıldıklarında da çok ısınma oluşabilir. Bu pillerde şişme başlamışsa kullanım dışı bırakılmalı. Bunların yangınları D Sınıfı metal yangını oluşturduklarından su ve sulu söndürücüler katiyetle kullanılmamalı. Başka yaygın söndürücülerin birden fazla da bu tip yangınlarda etkisizdir. Ayrıyeten lityum pili yangınları çoğunlukla patlamalı olarak başlar.”

Gevşek temas en sinsi ve yaygın yangın sebebi!

Elektrik kablolarının kullanımında iletkenin yetersiz kesit alanının da yangın sebebi olduğunu anlatan Dr. Rüştü Uçan, şunları söz etti:

“Çekilecek güce nazaran kâfi iletken kalınlığında kablo seçilmeli. Ayrıyeten kablolar bir halının altından geçirildiklerinde yahut tambura sarılı olarak kullanıldıklarında kâfi soğuyamazlar, ısınıp yangın çıkarırlar. Tüm ilişki noktaları sıkı olmalı. Gevşek irtibat en sinsi ve yaygın yangın sebebidir. Tüm kontaklar periyodik denetim edilmeli, gevşemeye başlayan ilişkiler sıkılaştırılmalı. Bilhassa fiş-priz irtibatlarında bu gevşek kontaklar çok yaygın yangın sebebidir. Bu ilişkilerde ısınma varsa, koku üremeye başlamışsa derhal kullanım dışı bırakılmalı, gevşek irtibat sorunu giderildikten sonra kullanıma devam edilmeli.”  

Yüksek tansiyon oluşumları yangını tetikleyebilir…

Öğretim Vazifelisi Abdurrahman İnce de elektronik konut aletlerine göre, konutta kullanılan ve daha fazla güç çeken öteki elektrikli aygıtlarda sorunun daha büyük olacağına işaret ederek, bu aletlerin de titizlikle kullanılması gerektiğini lisana getirdi.

İSG Uzmanı İnce, “Elektrik kesintisi sonrası tekrar güç geldiğinde yahut öteki ani şebeke tansiyonunun düşük, yüksek ya da dalgalı gelmesi durumunda (özellikle yüksek tansiyon oluşumlarında) elektronik aygıtların bozulması ve yangın çıkması kelam konusu olabiliyor. Buna tedbir olarak regülatör kullanılması önerilir.” dedi.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

İlgili Yazılar