DOLAR 34,3054 0.31%
EURO 37,5445 -0.07%
ALTIN 2.925,561,27
BITCOIN 21618110.3422%
İstanbul
19°

ORTA ŞİDDETLİ YAĞMUR

05:41

SABAHA KALAN SÜRE

Dikkat! Kahve Tüketimi Hakkında Bilinmesi Gereken 9 Önemli Nokta!
  • Haber 2023
  • Sağlık
  • Dikkat! Kahve Tüketimi Hakkında Bilinmesi Gereken 9 Önemli Nokta!

Dikkat! Kahve Tüketimi Hakkında Bilinmesi Gereken 9 Önemli Nokta!

ABONE OL
12 Temmuz 2024 12:24
Dikkat! Kahve Tüketimi Hakkında Bilinmesi Gereken 9 Önemli Nokta!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hal bu türlü olunca, çağdaş çağın vazgeçilmezi haline gelen kahvenin tüketimi, son yıllarda 7’den 70’e çabucak her kesimde süratle artıyor! Fakat dikkat! Günümüzde hem tipleri hem de hazırlanma biçimleri ile sayısız halde karşımıza çıkan kahve, birtakım kurallara dikkat edilmediğinde sıhhate yarar yerine çok önemli ziyan verebiliyor! Aromalar, şuruplar, tatlandırıcılar, kremalar ve çok sıcaklarda serinlemek hedefiyle çok halde tüketilebilen cezbedici soğuk karışımları derken diyabetten obeziteye dek birçok sıhhat sorununa zemin hazırlayabiliyor! Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Parıltı Ecem Baydı Ozman “Kahveyi ölçüsüz tüketilebilecek temiz bir içecek olarak görmemek gerekir. Zira içeriğindeki kafeinin fazlası; anksiyete, yorgunluk, uykusuzluk ve kan basıncında yükselme üzere olumsuz tesirlere neden olabilirken, bir de kahveye eklenen aromalı, şekerli şuruplar, kremalar ve süt tozları da kahveyi sıhhate çok ziyanlı olabilecek bir içecek haline getirebiliyor. Bu içerikler yüksek kalori pahaları ile de kilo artışına hatta diyabet ya da obezite ile bağlantılı hastalıklara davetiye çıkarabiliyor. Bu nedenle kahve tüketirken dikkatli olmak gerekir” diyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Parıltı Ecem Baydı Ozman, kahve tüketimi hakkında bilinmesi gereken 9 noktayı anlattı, kıymetli ihtarlar ve tekliflerde bulundu. 

 

 

  • Bağımlılık oluşturabiliyor

 

Çoğumuz kahveyi ayılmak, daha dinç kalmak için tüketmekteyiz. Kahve içeriğindeki kafein uyanık kalmaya yardımcı olmaktadır lakin kahve daima tüketildiğinde tolerans gelişebilmekte yani birebir ayık ya da uyanık kalma halini yakalayabilmek için daha fazla ölçüde kahveye ihtiyaç duyulabilmektedir. Bu da sizi vakitle daha fazla kahve tüketmeye ve böylelikle kafeinin fazlasının zararlarına maruz kalmanıza neden olabilir.

 

  • Fazla kalori alımına yol açabiliyor

 

Kahveden fazla kalori alabileceğinizi biliyor muydunuz? Kahve çeşitlerinde genel olarak 100 ml yani 1 çay bardağında 2-3 kkal bulunur ve bu manalı bir kalori ölçüsü değildir. Fakat, kahve tüketirken süt tozu, krema, şeker, süt vb eklendiğinde kahvenin kalorisi artar ve bu ekstra kalori eklenmiş hali ile kahve fazla tüketildiğinde bedende yağlanma ve buna bağlı olarak obezite, diyabet üzere hastalıklara taban hazırlayabilir. 

 

  • 17:00’dan sonra kahve tüketmeyin

 

Beslenme ve Diyet Uzmanı Işık Ecem Baydı Ozman “Kafeinin uyku kaçırıcı tesiri bilinmektedir. Bu nedenle kafein tercihen gün içerisinde tüketilmelidir. Yapılan bilimsel çalışmalarda; uyumadan en az 6 saat evvel yahut 17:00’dan evvel kahve tüketiminin sonlandırılması önerilmektedir. Kahve tüketimi uyku saatine yaklaştıkça uyku kalitesini bozabilmekte, uyku müddetini kısaltabilmektedir” diyor.

 

  • Günlük 400 mg kafein aşılmamalı!

 

Sağlıklı bir yetişkin için günlük maximum 400 mg kafein tüketimi uygundur. Gebe yahut emziren bireylerde ise bu ölçü günde 200 mg’dır. 60 ml bir espressoda 80 mg, 1 su bardağı yani 200 ml kadar filtre kahvede ise 90 mg kafein bulunur. Bu ölçüler kahvenin çeşidine, yoğunluğuna nazaran değişebilir. Günlük azamî kafein dozunu aşmamak için; kahve dışında, çay, kakao ve öteki içeceklerden de kafein alınabileceği göz önüne alınarak, kahve ile birlikte bu çeşit içeceklerin toplam tüketiminin günde üç-dört su bardağından fazla olmamasına dikkat edilmelidir.  

 

  • Çocuk ve ergenler uzak durmalı

 

Özellikle son yıllarda kahve çeşitliliği arttıkça, evvelden yalnızca yetişkinlerin içeceği olarak görülen kahve çocuk yaşta da çok sık tüketilen bir içecek haline geldi. Amerikan Pediatri Akademisi’nin; çocuk ve ergenlerin kafeinden uzak durmasını önerdiğini belirten Işık Ecem Baydı Ozman “Yapılan çalışmalarda; çocuk ve ergenlerle ilgili inançlı dozlar belirtilmemektedir bu nedenle çocuk yahut ergenlerin tercih etmemesi daha inançlı olacaktır. Aromalar, şuruplar, tatlandırıcılar, kremalar ve çok sıcaklarda serinlemek emeliyle çok biçimde tüketilebilen cezbedici soğuk karışımları derken kahve tüketimi hem çocuklarda hem de gençlerde ve yetişkinlerde diyabetten obeziteye dek birçok sıhhat sıkıntısına yer hazırlayabiliyor” diyor. 

 

  • Vücuttan su atımını artırabilir

 

Kahve diüretik tesir gösterebilir yani bedenden böbrekler kanalı ile su atımını artırabilir. Burada kıymetli olan; kahve tüketiyorsak günlük kâfi ölçüde su içtiğimizden emin olmamızdır. Kahve ya da çay üzere öteki kafeinli içecekler su yerine geçmez. Bu nedenle kilomuzu 30 ml ile çarpıp, çıkan sonuç kadar suyu her gün sistemli biçimde tüketmeliyiz. Örneğin; 60 kg bir kişi her gün yaklaşık 1800 ml su tüketmelidir. Hem suyu az içip hem de kahveyi sık tükettiğimizde bedenden su atılabilir ve yetersiz su tüketimi nedeni ile  vücutta ödem oluşabilir. Kahvenin kendisi direkt ödem yapmasa da kahve tüketimi ile birlikte kâfi su içilmiyorsa bundan kaynaklı bedende ödem oluşabilir.

 

  • Uyanır uyanmaz kahve içilebilir mi?

 

Beslenme ve Diyet Uzmanı Parıltı Ecem Baydı Ozman “Bazı kaynaklar sabah uyanır uyanmaz kahve tüketmemeyi, tercihen uyandıktan 1-2 saat sonra kahve tüketimini önermektedir. Zira sabah uyandığımızda esasen yüksek olan ve kahve içerek daha yükselen kortizol hormonunun fazla salgılanması anksiyete, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol ve kemik erimesinin yanı sıra bağışıklık sisteminde düşüş üzere meselelere yol açabilir. Ayrıyeten aç karna kahve içmek mide sıkıntılarına neden olabilir. Lakin tekrar de burada bir karar- ziyan çalışması yaparak (kişinin sabah erken saatlerde kahve içerek ayılmaya muhtaçlığı varsa, örneğin; otomobil kullanacaksa ve bunun için ayılmaya muhtaçlığı varsa ve erken saatte kahve içmenin olumsuz rastgele bir tesirini hissetmiyorsa) daima olmamak kaydıyla kişinin kararına bırakılabilir.

 

  • Fazlası kalp damar sıhhatini bozabilir 

 

Kahve ölçülü seviyelerde tüketildiğinde kalp damar sıhhatini koruyabilir lakin önerilen azamî dozların üzerinde tüketildiğinde koroner kalp hastalığı riskini artırabilir. Kahve filtre edilmeden tüketildiğinde aterojenik yani kan damarlarında daralma oluşma tesiri artabilir. Bunun tersine kahve filtre edilerek tüketildiğinde bu tesir azalır ve bu haliyle kahve kalp damar sıhhati üzerinde daha olumlu tesirlere sahip olur. Hali hazırda hipertansiyonu ya da kalp damar hastalığı olan bireylerin kahve tüketim ölçüsü ve hazırlanması konusunda çok daha dikkatli davranmaları gerekmektedir.

 

  • Kahve hiçbir hali ile yağ yaktırmaz

 

Beslenme ve Diyet Uzmanı Parıltı Ecem Baydı Ozman “Kahveye yağ yakması için tereyağ, hindistan cevizi yağı, limon, tarçın vb eklemek yanlış uygulamalardır ve bunlar kahveyi yağ yakıcı  bir eser yapmaz. Tekrar spordan evvel kahve içmek yağ yakımına manalı bir katkı sağlamaz. Yağ yakmak bedende bir kalori açığı yaratmak yani istikrarlı bir diyet ve nizamlı antrenman ile mümkün olabilir. Bu manada kahveyi zayıflamak ya da yağ yakmak için tercih ediyor olmak yanlış bir uygulama olacaktır” diyor.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.